متنی کە ذیلا ملاحظە میکنید در هنگامە جنبش زن،زندگی،آزادی در نتیجە بحث و تبادل نظر در درون “مرکز همکاری احزاب کردستان ایران” و بر مبنای تشخیص ضرورت دیالوگ مابین اپوزیسیون ایران برای یافتن حداقل مبناهای مشترک ملهم از دمکراسی در جهت ایجاد همکاری و همبستگی برای گذر از جمهوری اسلامی، تهیە شد.
متن حاضر در نتیجە ردوبدل چند بارە متون در “مرکز همکاری”، نهایتا حدود شش ماە قبل بە عنوان ادیت نهایی مورد قبول نمایندگان مرکز همکاری قرار گرفت. اما در اثر تبادل نظر با گروههای موجود در “همبستگی برای آزادی و برابری در ایران”، کە خود ما هم در آن مقطع عضوش بودیم، تغییراتی هم در بندها و محتوای آن و هم در شکل ارائە عمومی آن پیشنهاد و تصویب گردید کە مورد توافق ما (حزب کومەلە کردستان ایران) نبود و از امضای آن خودداری کردیم.
در ابتدای کار قرار بود متنی کە تهیە میکنیم از سوی مرکز همکاری احزاب کردستان ایران برای دیالوگ بە جنبش و کل اپوزیسیون ایرانی ارائە گردد و ما در نشست با دوستان حزب دمکرات کردستان ایران بر همین روال و بر همان متن مشترک مورد توافق پای فشردیم. نظرمان هم بر این بود کە اگر چنین دیالوگی را از سوی جنبش کردستان و مرکز همکاری فرا بخوانیم، بە دلیل سابقە و حمایت عمومی از جنبش کردستان و محوریت آن در جنبش زن، زندگی، آزادی و بە دلیل کنشگری برجستە مرکز همکاری احزاب کردستان ایران، شانس بیشتری برای اجابت دارد و حساسیت کمتری را هم بر می انگیزد. بە هر حال این روال مقدور نشد و روایتهای نادرستی هم در بارە محتوای متن در فضای مجازی پخش گردید. در نتیجە ما بر آن شدیم کە آن متن را بەعنوان سندی از یک دورە سیاسی معین در انظار عمومی قرار دهیم، بویژە اینکە با وجود تغییر شرائط و اوضاع و احوال، متن مورد بحث کماکان از صحت و اعتبار کافی برخوردار است.(متن اصلی توافق در ادامە آمدە است).
حزب کومەلە کردستان ایران
5 اکتبر 2023 میلادی
13 مهر 1402 خورشیدی
همکاری برای اتحاد فراگیر و دمکراتیک
خیزش انقلابی بی سابقه در سراسر ایران که به دنبال قتل ژینا امینی (مهسا) از کردستان آغاز شد و با محوریت شعار زن، زندگی، آزادی تداوم یافته، جنبشی سکولا، تکثرگرا و مدرن است که موجب اتحاد و همبستگی بی نظیر مردم ایران در داخل و خارج برای سرنگونی رژیم تبعیض و استبداد جمهوری اسلامی و کسب بزرگترین پشتیبانی جهانی شده است. در این شرایط حساس،همگرایی و همبستگی در میان احزاب و گروهها و شخصیتهای مخالف رژیم به خواست عمومی مردم و همچینین به ضرورتی برای اعتلای انقلاب کنونی و پیروزی آن تبدیل شده است.
از نظرما تلاش برای یک سیستم حکومتی جایگزین، حق هر فرد و جریانی است. ما نیز همچون تمام آزادیخواهان خواستار حاکمیتی مبتنی بر دمکراسی، فدرال و سکولار در شکل جمهوری پارلمانی هستیم. اما تاکید میکنیم که تحقق یک اتحاد فراگیر برای گذر از جمهوری اسلامی مستلزم اینست که همگان دیالوگ بر مبنای مشترکات ممکن را بپذیرند و بکوشند تا زمینه ساز اتحاد در میان مردم سراسر ایران تبدیل شود، لذا آن الگویی از حاکمیت کە بتواند در شرایط کنونی بە کانونی برای اتحاد در میان مردم سراسر ایران تبدیل شود، به نظرما باید بر اصول و مبانی زیر استوار گردد:
- پذیرش مبانی و موازین دموکراسی مبتنی بر پلورالیسم برای شکل دادن به ساختار سیاسی و اجتماعی آتی در ایران، پایبندی به آزادیهای بنیادی از جمله آزادی عقیده و بیان، آزادی مطبوعات، آزادی احزاب و تشکلهای سیاسی و سندیکایی، لغو قوانین زن ستیز و آپارتاید جنسی موجود و برابری کامل زن و مرد در همه شئون اجتماعی و سیاسی، آزادای پیروان ادیان و مذاهب مختلف، آزادی اقلیتهای جنسی و جنسیتی.
- پذیرش و پایبندی به منشور جهانی حقوق بشر (اعلامیه جهانی حقوق بشری میثاقهای بین المللی حقوق مدنی و سیاسی، حقوق اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی) همچنین مهمترین کنوانسیونهای بین المللی در زمینه حذف تبعیض نژادی، تبعیض بر علیه زنان، کودکان و کارگران، ممنوعیت شکنجه و اعدام، پذیرش موازین مربوط به حفاظت از جوامع اتنیکی و زبانی.
- ایجاد حاکمیتی بر مبنای دمکراسی پارلمانی با ساختار غیرمتمرکز با تامین حقوق میلیتها/اتنیکها که در آن اراده و رای آزاد مردم بالاترین مرجع تصمیم گیری به شمار میرود. پارلمان/مجلس دارای بالاترین اختیار بوده و نمایندگان به صورت ادواری و با رای مستقیم و آزادانه مردم انتخاب میگردند. سکولار بودن و جدائی دین از دولت یک اصل بنیادی حکومت آتی خواهد بود.
- تفکیک و استقلال قوای سه گانه قانون گذاری،اجرایی و قضائی رکن اصلی دمکراسی پارلمانی در کشور خواهد بود.
- پذیرش تکثر و تنوع در جامعه ایران و از جمله به رسیمت شناختن هویتهای ملی/اتنیکی متنوع در کشو، رفع هرگونه تبعیضات و تامین حقوق ملیتهای ایران به لحاظ سیاسی اداری، امنیت داخلی، اقتصادی و فرهنگی در چهارچوب اداره امور مناطق متکی بر ارگانها و مجالس منتخب. رفع موانع سیاسی و عملی موجود برای توسعه اقتصادی و پیشرفتهای اجتماعی و فرهنگی در مناطق محروم و توسعه نیافته و جبران تبعیض ها در این زمینه.
- به رسمیت شناختن آموزش و تحصیل به زبان مادری و آموزش زبان فارسی به عنوان زبان مشترک و ارتباطی در کشور.
- پذیرش یکپارچگی سرزمینی و حفظ وحدت کشور ایران، گستردگی سرزمین، جمعیت و گوناگونیهای اتنیکی و اجتماعی و فرهنگی ایجاب میکند که در ایران آتی تعهد به عدم تمرکز قدرت در مرکز، مشارکت در قدرت سیاسی و سپردن اداره ایالتها و مناطق به خود مردم و نمایندگان مستقیم آنها، مبنای حاکمیت سیاسی آینده قرار گیرد.
- انحلال سازمانی سپاه پاسداران و همه موسسات و زیرمجموعه های آن از جمله سازمانهای اطلاعاتی و نظامی موازی. ایجاد ارتش منظم، مطابق نرمهای شناخته شده بین المللی و تحت امر دولت منتخب قانونی. وظیفه ارتش دفاع از کشور در مقابل تهدیدات و تهاجم خارجی بوده و در امور داخی کشور مداخله نخواهد کرد.
- انحلال ارگانهای اطلاعاتی و امنیتی جمهوری اسلامی و زیرمجموعه هایش و در مقابل ایجاد سازمانی برای حراست از امنیت مردم در مقابل تهدیدات امنیتی، که به پارلمان و دولت منتخب پاسخگو باشد.
- پذیرش اصل احترام متقابل در روابط خارجی با دیگر کشورها، لغو سیاست پشتیبانی و حمایت از گروههای تروریستی در منطقه و تعهد به اصل حسن همجواری با همسایگان به عنوان عضو مسئول جامعه جهانی و حافظ صلح و تعهدات بین المللی در روابط میان کشورها.
- برنامه ریزی برای توسعه متوازن و پایدار، با توجه به توان و ظرفیت اکولوژیک مناطق مختلف کشور و حراست از محیط زیست بدون تبعیض.
- ما به نیروی مردم در داخل کشور به عنوان عامل اصلی تغییر و گام برداشتن عملی برای سازماندهی و متحد ساختن ظرفیتهای مبارزاتی تکیه می نماییم. در عین حال برای کسب پشتیبانی جامعه جهانی و دولتهای دمکراتیک از مبارزه مشروع برای براندازی جمهوری اسلامی و استقرار یک نظام دموکراتیک و کثرتگرا تلاش میکنیم.
از نظر ما مبانی و اصول فوق الذکر میتواند مبنایی برای دیالوگ،همکاری و شکل گیری یک اتحاد وسیع برای سرنگونی جمهوری اسلامی و استقرار نظامی مردمی،دمکراتیک،عادلانه و پایدار باشد.
(نسخه ادیت شده در جلسه 2023.04.05)