گزارش از رفقای تشکیلات مخفی کومەلە
روز پنج شنبه ۲۷ فروردین هزاران نفر از معلمان شهرهای سنندج، مریوان، سردشت، بوکان، کامیاران، سقز، قروه، پاوه و … با دیگر معلمان سراسر کشور که در اقدامی هماهنگ و از طریق شبکه ها و میدیای اجتماعی اطلاع رسانی شده بود دست به تجمعات اعتراضی زده و برای بار دوم خواهان تحقق خواست و مطالبات خود شدند.
در تجمعات اعتراضی معلمان در سنندج خانواده های دانش آموزان نیز از این تجمع حمایت کردند. معلمان با در دست داشتن پلاکارتهایی مبنی بر “افزایش حقوق ها، آزادی معلمان زندانی، معلم بیدار است از تبعیض بیزار است و معیشت همراه با منزلت”، به سخنرانی تنی چند از معلمان که بر خواستهای بر حق و انسانی اشان تاکید داشتند گوش فرا داده و با کف زدن مورد حمایت قرار دادند. جوش و خروش هزاران نفره معلمان در کردستان برای برخورداری از یک زندگی انسانی، خواست کل جامعه است. دهها مطالبه معلمان و در راس آنها خواست افزایش حقوق ها و آزادی معلمان زندانی تنها با تداوم تجمعات و اعتراضات گسترده و متحدانه معلمان و حمایت بخشهای مختلف مردم از آنان میسر است. معلمان سراسر ایران در چند ماه اخیر جنبش اعتراضی قدرتمند و گسترده ای را در پیکار برای دست یابی به خواست های بر حق خود سازمان داده اند.
این جنبش به ویژه در دوماه اخیر به گونه ای گسترده در تهران، مراکز اکثر استان ها و بسیاری از شهرستان ها گسترش یافته است. پس از اعتراضات سراسری معلمان در سوم و دهم اسفند که خصلت سراسری داشت و معلمان اکثر شهرهای مهم ایران را در برگرفت، این جنبش همچنان به حرکات خود ادامه داده است. تجمع معلمان خوزستان در پانزدهم فروردین در مقابل ساختمان مرکزی آموزش و پرورش خوزستان، تجمع معلمان اندیمشک و یزد در بیست سوم فروردن در مقابل مراکز آموزش و پرورش این شهرها و نیز تجمع اعتراضی مربیان پیش دبستانی معترض در مقابل مجلس، که از نقاط مختلف کشور گرد آمده بودند، از جمله اعتراضات معلمان پس از دو حرکت سراسری سوم و هشتم اسفند بود. این روزها شاهد حرکت بزرگ و سراسری دیگری از معلمان کشور هستیم که خصلت جنبشی داشته و از سوی بخشی از بدنه جنبش معلمان فرا خوانده شده بود.
فراخوان دهندگان در اطلاعیه خود اعلام کرده بودند که حرکت آن ها مستقل از کانون صنفی معلمان ایران صورت می گیرد و حرکتی خودجوش و مستقل برای پی گیری و عملی ساختن خواست های معلمان است. این خواست ها توسط معلمان در چهارده محور مطرح شده بود. این فراخوان برای حرکت سراسری جدید، به صورت تجمع سکوت در برابرادارات آموزش و پرورش در نقاط مختلف ایران، با استقبال هزاران معلم برگزار و به فصل جدیدی در جنبش معلمان کشور، در ادامه حرکات قبلی، مبدل شد. جنبش معلمان به مثابه بخش مهمی از جنبش زحمتکشان ایران، وجوه برجسته ای را به نمایش گذاشته است. خصلت عمومی و سراسری جنبش، که جنبش درهمه مناطق کشور را هماهنگ می سازد، شرکت زنان معلم و نیز معلمان مناطق مختلف ملی ایران که همبستگی مبارزاتی بر فراز اختلافات جنسیتی، ملی، مذهبی و فرهنگی را درمتن یک جنبش عمومی شکل می دهد، علاوه بر خواست های مشخص صنفی طرح آزادی زندانیان معلم و نیز مخالفت با خصوصی سازی نظام آموزشی جمع بندی خواسته ها:
- توقف خصوصی سازی مدارس و حق تحصیل رایگان برای کلیه ی شهروندان
2.رفع هرگونه تبعیض در اجرای دقیق و عملیاتی نظام هماهنگ پرداخت، ازجمله بند 5 ماده 68 قانون خدمات کشوری ، برابری حقوق کامل کارکنان و رفع تفاوت شغلی فرهنگیان با کارکنان سایر وزارتخانه ها.
3.انتخاب سه تن از مشاوران وزیر از بین معلمان مقاطع سه گانه به انتخاب فرهنگیان
4.تصویب و اعلام قانونی مشخص به منظور صیانت حقوقی و قضایی از شخصیت و جایگاه معلم در محیط کار
5.تصویب و اجرای طرح رتبه بندی معلمان با نظارت فرهنگیان
6.ارائه بیمه درمانی تکمیلی در شأن جامعه فرهنگیان و تشکیل بیمه مستقل فرهنگیان
7.نظارت مستقیم فرهنگیان بر صندوق ذخیره و بازبینی خدمات ارائه شده از سوی این صندوق
8.اجرای قانون بازنشستگی پیش از موعد فرهنگیان و پرداخت سریع و کامل پاداش بازنشستگی
- رفع کلیه قوانین تبعیض آمیز علیه همکاران فرهنگی زن مانند حق عائله مندی
- پرهیز از رسانه ای کردن مطالبات فرهنگیان
- تاسیس بانک فرهنگیان
- اجرای بند پرداخت حق نوار مرزی به شهرهای مرزی کشور و بویژه شهرستان مریوان و بانە،
معترضان خواستار افزایش دستمزدها، بهبود وضعیت معیشتی و رفع تبعیض حقوقی بین خود و سایر کارمندان دولت هستند. در این تجمعات پلاکاردهایی در حمایت از معلمان زندانی و در اعتراض به طرح رتبه بندی به چشم میخورد.
شماری از فعالان صنفی معلمان معتقدند طرح رتبه بندی تبعیضها در جامعه معلمی را عمیقتر میکند. معلمان معترض میگویند که دلیل اعتراض آنان تبعیضهای صورت گرفته در سیستم آموزش کشور و اجرانشدن بندهایی از قانون خدمات کشوری مرتبط با کارکنان دولت است. معلمان در تجمع اخیر پلاکاردهایی را به همراه دارند که روی آنها نوشته شده است «ما از فرق می نالیم، نه از فقر» ،«معلم فرهنگ ساز جامعه را دریابید.”، این در حالی است بودجهٔ اختصاص یافته برای وزارت آموزش پرورش در سال آینده در شرایطی که این وزارتخانه با ۵ هزار میلیارد تومان کسری بودجه مواجه است، نمیتواند پاسخگوی نیازهای بدنهٔ این وزارتخانه یعنی کادر آموزشی باشد.
این تجمعات در حالی است که در هفتههای گذشته نیز معلمان در شهرهای مختلف ایران دست به اعتصاب، تحصن و یا تجمع زدهاند. همچنین در روزهای ابتدایی دی ماه، حدود شش هزار معلم در سراسر ایران با امضای طوماری خطاب به علی لاریجانی، رئیس مجلس، از به گفته آنان برخوردهای سیاسی با مشکلات معیشتیشان، اعلام نارضایتی کرده بودند. معلمان می گویند در تامین نیازهای اولیه زندگی خود «درماندهاند» و عموما «زیر خط فقر به سر میبرند» و این مسائل باعث آسیب دیدن جایگاه معلمان و کاهش انگیزههای شغلی آنها شده است. کنشگران صنفی جامعه فرهنگیان معتقدند بودجه اختصاص یافته برای وزارت آموزش و پرورش در سال آینده در شرایطی که این وزارتخانه با پنج هزار میلیارد تومان کسری بودجه مواجه است، نمیتواند پاسخگوی نیازهای کادر آموزشی باشد. فرهنگی کردستان در خصوص مطالبات معلمان کردستان میگویند آنان از جمله میخواهند که تمام معلمانی که مدرک کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکترا دارند، حقوقی برابر با سایر کارمندان دولت با پایۀ تحصیلی مشابه دریافت کنند. یکی از معلمین تجمع کننده در کرماشان گفت با داشتن مدرک دکترا ماهیانه 1 میلیون و 400 میلیون تومان حقوق دریافت می کنم در حالی که افرادی با همین مدرک در حوزه دانشگاه ها یا دانشگاه علوم پزشکی افزون بر 3 میلیون تومان حقوق می گیرند و این اصلا عادلانه نیست.
بازتاب تجمعات:
اقشار مختلف مردمی کە شاهد این تجمعات بودند بر برحق بودن مطالبات آنها تاکید داشتند.در جریان برگزاری تجمع نمایندگانی از دانشجویان دانشگاههای سنندج و پرستاران مراکز درمانی با معلمان متحصن اعلام همبستگی نمودند.